Casa Nieuws 17.12.2001

Ja, Guten Tag allerseits!

Wij schrijven maandag 17 december 2001 ongeveer 22:27:25. Normaliter begint de update met Tanja, ditmaal wilde de CasaSpider met iets anders beginnen, maar er is iets tussengekomen. Wat is er gebeurd, wel het verschrikkelijke bedrijf Aqualectra dat op Curacao voor de stroom zorgt, en soms ook voor water, heeft het in zijn bolle kop gehaald om op maandagavond van 18:00 tot 21:25 de stroom in de wijk Vredenberg af te sluiten! En dat terwijl toch via Internet genoegelijk bekend is dat maandagavond de CasaSpider update wordt geconcipieerd. Om 21:15 hield de Spider het niet meer, hij zocht het storingsnummer van Aqualectra op (135) en belde. Dit schijnt een 24-uurs service te zijn, ja behalve als de stroom uitvalt zeker. Er nam dus geen ene hond op! Dat gaat ze morgen een klacht opleveren, want zoals wellicht bekend is de CasaSpider al ruim zes jaren gedetacheerd bij datzelfde Aqualectra. Ze zullen ervan lusten...

Garamond

Geachte lezer, is u iets opgevallen? Echt niet, ook niet in het verre Brazilie, in Porto Allegre om precies te zijn? Wel, daar woont ene Edgar Dijkhuizen. Een van diens eigenschappen is dat het een enorme drammer is, kan zo de PvdA in. Al sinds tijden bestookt hij de CasaSpider met mailtjes, icq-tjes en wat dies meer zij om zijn lettertype te veranderen, de heer Dijkhuizen kan het allemaal niet meer zo goed lezen. De Spider negeerde dit altijd, want hij kon zijn site wel lezen en dat is toch het belangrijkste, of niet soms.

Edgar's laatste mailtje deed toch wel de deur dicht, hier een citaat...

Er zijn verschillende soorten lettertypes. Veel daarvan werden gemaakt in de begintijden van de boekdruk en zijn dus al vijfhonderd jaar oud. Bijvoorbeeld Garamond en Bodoni. Later zijn daar lettertypes bijgekomen die speciaal voor kranten gemaakt werden (Times). Lettertypes werden gemaakt voor en aangepast aan de technologie zoals courier (voor mechanische tikmachines). Ontwerpers van lettertypes houden rekening met de cultuur. Times werd speciaal voor de krant (The Times) gemaakt zodat de tekst goed leesbaar is in krantenkolommen en zodat de letter gemakkelijk mechanisch te maken was en weinig slijtage ondervindt van de drukpersen die in die tijd in gebruik waren. Times is een lettertype met een schreef. Helvetica of Arial (wat eigenlijk hetzelfde type is) zijn types zonder schreef. Een type met een schreef leest makkelijker in een boek omdat het dichter bij het handschrift staat. Tekst lezen van op een afstand gaat vlotter als een schreefloos lettertype gebruikt wordt zoals Arial. Dit is een van de fouten in PowerPoint. De standaard opmaak sjablonen voor dia's bevatten altijd het lettertype Times, terwijl de leesbaarheid van een dia, transparant of poster veel verbeterd als Arial (of een schreefloze) letter gebruikt wordt. Arial is ook een lettertype zonder franje, het heeft een 'wetenschappelijke' vorm. Het wordt veel gebruikt om een nieuw idee weer te geven. Times wordt meer gebruikt om een conservatief idee op papier te zetten.

Keuze lettertype verraadt persoonlijkheid

De keuze van het lettertype voor op de computer is belangrijker dan werd aangenomen. Het lettertype (font) zegt veel over de schrijver van de brief of e-mail. Een Amerikaanse groep wetenschappers onderzoekt de samenhang tussen lettertype en persoonlijkheid. Dit in opdracht van printerfabrikant HP. De keuze van het font blijkt bij de ontvanger een bepaalde indruk te wekken. Voor elk soort brief is er dus een 'ideaal' lettertype.

Zo wordt het lettertype Courier beschouwd als fontkeuze voor gevoelige mensen. Georgia of Shelly suggereert een alternatief persoon. Voor mensen die een brief sturen naar een bedrijf is Times het aangewezen font voor een traditioneel bedrijf. Is het een modernere firma, dan komt Verdana beter over. Als het een ontslagbrief betreft, is het zakelijke en koele Courier New een geschikte keuze. Een andere favoriet is Times New Roman, dat blijk geeft van een compromis tussen oud en nieuw.

Voor elke gelegenheid een lettertype. De conclusie die de studie trekt, is dat de keuze van lettertypes belangrijker is dan over het algemeen wordt aangenomen, en dat mensen daar meer gebruik van zouden moeten maken.

Best interessant. De Spider ging echter definitief om toen hij op zondagmiddag, bijkomend van de Sql Integrator party at Olé Olé een paar uur zat te surfen en allerlei Duitse dagboeken aan het lezen was. Toen pas viel hem op dat sommige sites gewoon een stuk moeilijker te lezen zijn. En wat deed de Spider in zo'n geval? Hij klikte snel naar de volgende website. Op dat moment begon langzaam door te dringen dat wellicht al tienduizenden mensen om dezelfde reden de CasaSpider website links laten liggen. Wat een gruwelijke ontdekking! Dus nog diezelfde avond is Arial als default font ingevoerd. Edgar, Casa hoopt dat je nu niet meer alleen de foto's hoeft te lezen... Bij wijze van grap heeft de Spider overigens Edgar's citaat expres in het lettertype Garamond (500 jaar oud!) afgedrukt, kunt u zelf het verschil zien.

Tanja

Na stroomuitval en lettertypes is het tijd voor Tanja. Het thema van deze week luidt Baarmoeders, als dat niet interessant is... Grappig is wel dat dit verhaal begint met de constatering dat het 'Sex and the City' gehalte volgens een criticaster aan de hoge kant was. Nu heeft de Spider helaas bovengenoemde TV-serie nog nooit gezien, maar volgens hem past het verhaal over baarmoeders hier wonderwel in. Er zijn ergere dingen.

Uralco

Zoals bijvoorbeeld Uralco. Ergens in de vorige update is beschreven dat de accu van Casa's Golf het had begeven. Dit euvel is door de buitendiensmedewerker van Uralco keurig en snel verholpen. Probleem was alleen nog dat de radio van de stroom af is geweest en daardoor in de Safe-mode is gesprongen. In een dergelijk geval dient een code te worden ingegeven om het ding weer te activeren. Uralco heeft deze codes, dus toen de Spider Willy en Luchiano naar school had gebracht, reed hij even langs Uralco. Het buro van de manager zag er ongeveer zo uit als Tora Bora op dit moment. Stapels papieren overal verspreid met wat autosleutels erop. Een 17" monitor waarvan nog 2" effectief gebruikt kon worden, de rest zat onder de gele plakkertjes. Ongeveer de volgende dialoog speelde zich af:

Casa: Goedenmorgen, mijn radio is van de stroom afgeweest, kunt u hem voor mij activeren?
Manager: Dan moet ik de code opzoeken. (raakt nu op ongestructureerde wijze een paar blaadjes aan)
Manager: Waarom heeft (sic) de radio van de stroom afgeweest?
Casa: Omdat de accu kapot was.
Manager: Wie heeft de accu vervangen?
Casa: Een medewerker van Uralco.
Manager: (besluiteloos nog wat papieren aanrakend) Heeft u de code?
Casa: Neen, die heeft u.
Manager: (loopt naar buiten en komt na 1 minuut terug) Geef mij de sleutels, wij moeten de radio uitbouwen, het serienummer opschrijven, dat naar ISA (Volkswagen dealer) faxen, die vraagt de code op en dan kunnen wij de radio activeren.

Na een minuut of 20 kreeg de Spider zijn auto terug, de dienstdoende monteur zei dat de code nu gefaxt wordt en dat Casa gebeld zou worden.

Casa: En wanneer gebeurt dat, vandaag nog?
Monteur: (loopt meteen weg, komt na 1 minuut terug) Neen, waarschijnlijk volgende week.

Nu moet men altijd positief blijven, maar Casa durft toch wel het hoofd van de manager in het vuur te steken dat hij niet gebeld gaat worden deze week. Als de fax niet meteen verstuurd is wordt hij namelijk nooit meer verstuurd, immers het zojuist opgeschreven serienummer raakt onmiddellijk zoek. Als de fax wel meteen verstuurd is en er antwoord komt van ISA, dan raakt men daarna onmiddellijk de code weer kwijt. Ja, de CasaSpider heeft zeker helderziende gaven. In ieder geval kan het resultaat op deze wijze alleen maar meevallen.

SQL at Olé Olé

De plaatjeskijkende lezer zal inmiddels wel denken, sjonge sjonge, komen er ook nog foto's? Ja, er komen nog foto's. Vrijdag 15 december vond voor de 8e (?) keer de Sql Integrator Olé Olé Party plaats. Inmiddels een begrip en traditie op Curacao. Het was Casa's zevende editie.

Wat een plaatje... (Desiree)

Het feest begon officieel om 21:00 en tot ergernis van Lucy waren de Spiders om 21:20 al de tweede gasten, het ontvangstcomité bestaande uit Kees, Andre, Ted en Lucien uitgezonderd.

Gezellige drukte...

Al vrij snel kwam het feest op gang en werd het een gezellige avond. Op een bepaald moment moet er natuurlijk ook gedanst worden en dat is meteen de reden waarom Casa vroeg aanwezig wide zijn. Net als bij andere topsporters moeten de spieren namelijk opgewarmd worden. Gewoon zomaar een Merengue dansen is killing voor de spieren... Onder de deskundige leiding van Lucy is het allemaal goedgekomen.

La Chica Merengue!

Een speciaal oog heeft de CasaSpider altijd voor (sommige) Aqualectra medewerkers, uiteraard hebben deze niets van doen met stroomuitval, dat spreekt voor zich. Toen het feest op zijn eind liep en de band het laatste nummer speelde, kon de Spider Lucy niet zo snel ontdekken, zij bevond zich op de dansvloer met Lucien. Dus nam Casa de gelegenheid te baat om Aqualectra collega Diana (zie linksonder) ten dans te vragen. Binnen korte tijd wist Lucy echter een grote wisseltruc uit te voeren, waardoor Diana verder mocht dansen met Lucien. En de CasaSpider met zijn Lucy...

Diana en een van haar zussen

In het Pictures Menu staat de volledige fotoserie. Helaas staat niet iedereen erop. Dat komt omdat Casa zijn camera in de auto liet liggen en hem er voor een half uurtje uithaalde om foto's te maken. Diegenen die er in dat halve uurtje net niet waren of zich even op het toilet bevonden, hebben de eeuwige roem dus niet gehaald. Tevens is binnen fotograferen een stuk moeilijker dan buiten, hierdoor is zo'n 20% van de foto's mislukt. Toch is, al zegt de Spider het zelf, een aardige impressie overgebleven.

Dames genoeg...

Wel, een leuk feest moet men meemaken en er niet over schrijven. Bij deze dus!

Sommige Draak

Terwijl Lucy en de Spider aan het feesten waren, was Luchiano natuurlijk niet alleen thuis. Voor de eerste maal werd hij geconfronteerd met een babysit aan huis. Deze was geregeld via Rosemary's Babysitcentrale en stipt om negen uur verscheen een kordate dame, Lidwiena genaamd. Eerst moest Luchiano er niets van hebben, maar alles verliep zeer goed. De volgende dag vertelde Luchiano dat hij veel en hard gepraat had. Hard, omdat Lidwiena oude oren had.

Verder had het varken de afgelopen week nog iets leuks en iets minder leuks. Het minder leuke was dat hij op school met een prikpen een skippybal heeft lekgeprikt. Of het opvoedkundig correct is weet Casa niet, maar hij heeft Luchiano nu een van zijn mooiste speelartikelen ontnomen, uiteraard tijdelijk. Tot nu toe lijkt het alsof hij de message begrijpt. Herhaaldelijk zegt het jong nu tegen Casa dat hij die dag alweer niets kapot heeft gemaakt. Volhouden, zullen we maar zeggen.

Luchiano is nogal gefascineerd van vliegen. Zo heeft hij het er vaak over dat hij een vogel zou willen zijn. Ook gaat hij later naar een school om te leren vliegen. Laatst verraste het varken de Spider door te zeggen dat hij nu een Sommige Draak is...

Casa: Hmmm? Sommige Draak? Je bedoelt zeker 'een draak'...
Luchiano: Nee, Sommige Draak.
Casa: Waarom dan Sommige Draak?
Luchiano: Nou, Sommige Draken kunnen vliegen...
Casa: Vandaar!

Tot slot

Zoals al eerder vermeld heeft de CasaSpider zondag wat online dagboeken doorgebladerd, in het Duits nog wel. Wel, ze zijn best grappig, men moet er natuurlijk wel van houden, van dagboeken in het algemeen en van Duits in het bijzonder (Krijn?). Een leuke is deze: http://holger.manilasites.com/ en een startpunt binnen een zogenaamde webring is de volgende: http://www.kultzeit.de/diary/index.htm. Sommige Mensen (...) zullen het ongetwijfeld als geneuzel bestempelen, toch een leuk woord, geneuzel. Gaat nog een grote toekomst tegemoet, let op Casa's woorden. Hieronder een op Holger's site gevonden wijsheid.

Viele verfolgen hartnäckig den Weg, den sie gewählt haben, aber nur wenige das Ziel.
-- Friedrich Nietzsche

In de loop van de week kwam Lucy's tante Elsa nog even langs om haar haar te laten doen. Elsa is Dominicaanse, maar woont reeds geruime tijd in Venezuela. Zij pendelt tussen Venezuela en Curacao, in Venezuela koopt zij dingen in die zij op Curacao weer verkoopt.

Tia Elsa onder de kerstboom...

Ondanks Aqualectra wordt de update toch nog voor 01:00 AM gepublished. Rest de Spider nog te vertellen dat de Tequila wederom van Dos Dedos is, de sigaren (5) zijn Wilde Cigarillos van La Paz. Klein, maar toch best krachtig. Alleen hebben ze nogal de neiging om vanzelf uit te gaan, kost dus veel lucifers.

Hasta luego,

The CasaSpider.