Casa Nieuws 14.01.2002

Ja, Guten Tag allerseits!

Wij schrijven maandag 14 januari 2002 ongeveer 21:11:44. Eindelijk weer een update op de gebruikelijke maandag. Voor de plaatjeskijkers is er goed nieuws, deze week weinig tekst en veel foto's. Voor de update van vorige week wordt verwezen naar de CasaNews History. Niet veel mensen maken overigens gebruik van deze feature en de CasaSpider kan dit begrijpen. Historie wordt pas weer interessant na een heleboel jaren, iets van een of twee weken oud is volslagen oninteressant. Zo las de CasaSpider vandaag in de Telegraaf dat een stalker van Linda de Mol doodgevroren was. Casa klikte meteen op de link en begon te lezen. Al snel bleek dat het hier om een gebeurtenis van een hele tijd geleden ging, en wat deed de Spider? Meteen dichtklikken dat window, het op zich interessante nieuws was meteen irrelevant geworden.

Normaliter praten Curacaoenaars nooit over het weer, dit in tegenstelling tot Nederlanders. Op zijn nieuw vormgegeven website heeft Diamond Piet zelfs twee online weather-links geplaatst. Wel, de laatste dagen wordt er hier wel degelijk over het weer gepraat. En dat is logisch, want het is koud en guur op Curacao! De gemiddelde temperatuur is gedaald naar slechts een schamele 29 graden. Nu kan men in klimatologisch minder bedeelde gebieden misschien wel denken '29 graden daar teken ik voor', maar als men een minimum temperatuur van 31 graden gewend is, ontstaat bij 29 graden een dwingende behoefte aan erwtensoep en hutspot. Ja mensen in Nederland, zet de thermostaat van de centrale verwarming maar eens twee graden lager, dan weet u wat de CasaSpider bedoelt!

Wie nooit de thermostaat lager zet, dat is Tanja. Dit temperamentvolle raspaard heeft gisteren tot half twee 's nachts aan een dissertatie voor haar studie gewerkt. En daarna heeft zij alsnog de column voor deze week geschreven, om haar trouwe lezerspubliek niet teleur te stellen. Deze keer gaat het over hoe Tanja Papiamentu geleerd heeft en de Spider kent niemand uit Nederland die zo goed Papiamentu spreekt als Tanja. Binnenkort komen Tanja en haar moeder naar Curacao voor een vakantie. En hierbij geeft Casa een gratis tip aan mannen die van die gelegenheid gebruik willen maken om toenadering te zoeken: leer snel Papiamentu! Let wel, 66.7% van de DBA's kan het al een beetje...

Luchiano naar Chadé

<geneuzel>Luchiano heeft moeilijk haar. Het kroest enorm en na een tijdje ziet dat er toch niet zo eigentijds meer uit. Een probleem is dat Luchiano het niet zo op kappers begrepen heeft. Nu gingen Lucy en de Spider tot nu toe met hem naar Antilliaanse kappers. Deze hebben de eigenschap dat zij zo maar 40 minuten met het jong bezig kunnen zijn en dat vindt hij te lang. Zoals bekend gaat de CasaSpider sinds jaar en dag naar Kapsalon Chadé, waar hij bijna altijd door Debbie geknipt wordt. Toen Lucy laatst met Luchiano naar Kapsalon Strak Strak wilde, brulde het varken meteen dat hij met zijn papi naar de kapper wilde. En dus togen Casa en Luchiano in de woensdagmiddag-lunchpauze naar Chadé.</geneuzel>

Debbie begint aan een zware taak...

Het is niet gemakkelijk om Luchiano's vertrouwen te winnen, maar het lukte Debbie een heel eind. Op een bepaald moment vroeg zij: 'En Luchiano, ben je blij met mij?' Luchiano antwoordde: 'Ja...' Verheugd zei Debbie: 'Dan ben ik ook blij met jou!'. Hmmm, dat heeft ze tegen de Spider nog nooit gezegd.

Luchiano betaalt gelukkig zelf

Aan het eind was het jong bijna kaal, dus de operatie was een succes. De gehele fotoserie is te bekijken in het Pictures Menu.

La Chica Merengue

Lucy is niet echt een strand- of zonaanbidster. Dat vindt de CasaSpider wel eens jammer. Gelukkig wil zij nu steeds vaker naar het strand, aangezien zij elke week een website te updaten heeft. Vooral de rubriek La Chica del Mes behoeft veel aandacht. Feitelijk betekent Chica del Mes meisje van de maand, maar het update-ritme is inmiddels wekelijks. Dus togen de Spiders zaterdagmiddag naar het strand. Aanvankelijk zat het Lucy niet mee, maar net toen het tijd werd om op te stappen zag zij alsnog een kandidate, Anouschka. En Anouschka was bereid om zich te laten fotograferen.  Het is een van de mooiere fotoseries geworden, klik dus snel op Lucy's banner!

La Chica del Mes: Anouschka!

La Chica Merengue

Verjaardagsfeest Ino & Bente

In december vorig jaar waren zowel Ino als Bente jarig. Aangezien december van nature al vol zit met feestdagen besloten zij om hun verjaardag in januari te vieren. Ino's digitale camera was het al geruime tijd aan het begeven en mede daardoor stokte het update-ritme op zijn website. Deels door het gepush van de CasaSpider, deels door de eindejaarsbonus gingen zowel Ino als Bente over de streep. Ino kocht een prachtige Canon G2 en Bente een Polaroid (van een ander merk). Bente heeft namelijk zeer nostalische herinneringen aan Polaroids, vandaar.

Ino met zijn nieuwe aanwinst

Aangezien Casa zijn camera altijd meeneemt en Ino zich vanzelfsprekend ook niet onbetuigd liet, ontstond er een heuse paperazzi-sfeer op het feest. Er werd heftig geflitst. Belangrijk gespreksonderwerp waren de Amstel bierblikjes. Deze waren voor de verandering eindelijk eens groter geworden: van 25 naar 29.6 centiliter, oftewel 18% meer! Dit ter gelegenheid van het aankomende Carnaval.

Nadat zij alle chips hadden opgegeten, hadden de heren nog veel lol...

Collega Dik had voor de zoveelste keer een vrouwelijk logé, hoe krijgt hij het toch voor elkaar. Ditmaal was het een Duitse die een aantal jaren in Madrid heeft gewoond en ook nog zangeres is. Al snel bleek dat er tussen de Duitse schone en het ongeleide projectiel Richard Visser een grote chemische aantrekkingskracht bestond.

Passie op blote voeten...

Het was een leuk feest en Casa krijgt steeds meer zin om dit jaar zijn verjaardag weer eens ouderwets te vieren. Zoals gebruikelijk is de volledige fotoserie te bewonderen in het Pictures Menu.

Benzineprijs en Road Watch

Even wat ontwikkelingen op Curacao. Er is een positieve en een negatieve te melden, laten wij beginnen met de positieve. De benzineprijs is verlaagd! Dit is ruim een week geleden gebeurd en normaliter zou de Spider daar geen gewag van maken. Als in Nederland de benzineprijs omlaag gaat, betreft het maximaal drie centen per liter en bovendien wordt de verlaging zonder uitzondering binnen zes maanden omgezet in een verhoging. Hier gaat dat anders, de prijs per liter daalde van ANG 1,48 naar ANG 1,18. Dat is toch wel een vermelding waard, of niet soms?

Een negatieve ontwikkeling is de vereniging (?) Road Watch. Eigenlijk betreft het hier iets goeds, namelijk mensen die oprecht bezorgd zijn over de rijstijl van sommige weggebruikers op het eiland. Zo wordt hier vaak onverantwoord ingehaald en door rood gereden. Zorgwekkender vindt de Spider het dat de Road Watch het ook begrepen schijnt te hebben op mensen die wel eens haast hebben. De Road Watch gaat patrouilleren met twee personen en als zij een overtreding constateren, hebben zij het recht om een bekeuring uit te schrijven. Let wel, zonder de betrokken bestuurder aan te houden. Volgens hun woordvoerder moet dat kunnen, want anders zouden zij met agressie geconfronteerd kunnen worden. En de Road Watch zou geen enkel belang hebben om een 'valse' aangifte te doen. Dat is echter niet geheel waar als men weet dat de Road Watch betaald wordt uit een percentage van de boetes die zij uitschrijven. De Spider moet het nog zien, maar vooralsnog heeft de Road Watch het nadeel van de twijfel.

Verkiezingen

Aanstaande vrijdag 18 januari vinden op Curacao verkiezingen plaats. Dat is iedere keer weer een circus. Men dient te begrijpen dat Curacao een klein eiland is met circa 120.000 inwoners, een middelgrote stad dus eigenlijk. De potentiele politici moeten dan ook nog eens verdeeld worden over de Landsregering (Nederlandse Antillen) en de Eilandsregering (Curacao). Probeer in Nederland maar eens een vergelijkbaar dorp te vinden waar zoveel capabele politici te vinden zijn. En dat is dus meteen een van de problemen alhier. Want er zijn wel net zoveel partijen als in Nederland. De grote partijen zijn de PAR van Minister President Pourier, de PNP van Suzy Camelia-Römer en Frente Obrero (FOL) van Anthony Godett. Outsider is de PLKP van beroepsdemagoog Errol Cova. In de uiteraard beperkte blik van de Spider zijn alleen de PAR en de PNP in staat om een kwalitatief enigszins acceptabele regering te vormen. Met name de FOL is op dit moment een groot gevaar. Rondom deze partij, nota bene met de kleur oranje, hangt een geur van corruptie. Hun motto voor deze verkiezingen is 'Sin Miedu' (zonder angst) en dat kan door Casa niet anders geďnterpreteerd worden dan als 'Zonder angst roven wij de staatskas leeg'. De FOL heeft zijn aanhang voornamelijk in de armere Antilliaanse bevolking. De Nederlanders op Curacao stemmen vrijwel allemaal voor de PAR, uiteraard ook voornamelijk ingegeven door eigenbelang. Casa heeft echter ook enige sympathie voor Suzy Römer, probleem is dat zij door mindere goden wordt omringd zoals daar zijn Rutsel Martha, verantwoordelijk voor ongeveer 18.000 uitbraken uit de gevangenis Bon Futuro aka Koraal Specht en Maria Liberia Peters, ex-premier van de Nederlandse Antillen. Zojuist hoorde de Spider Maria Liberia Peters nog een leuke uitspraak doen:

Mijn vader zei altijd: 'If you want do do something, do it all the way!' en als je voelt dat je het niet meer kan, dan zei hij: 'If you can't do it anymore, quit!'

Ja, zo lust de CasaSpider er nog wel eentje... Helaas kan de Spider op dit moment zijn stembiljet niet vinden, maar vrijdag wil hij er zeker bij zijn. Minder grappig detail van verkiezingen op Curacao is overigens dat er een absolute drooglegging geldt, vergelijk het met een risicowedstrijd als Ajax-Feyenoord. Zoals gewoonlijk moeten de goeden onder de kwaden lijden. Prettig is het feit dat officieel een halve dag vrij wordt gegeven om te kunnen stemmen. Volgende week doet de Spider verslag van de uitslag.

Tot slot

De update zit erop en de Tequila is nog niet eens op. Dat komt omdat de Spider weer eens een nieuw merk wilde proberen. En ditmaal beviel dat wat minder. Derhalve volgt hier de voorlopige Tequila Ranglijst, doe er uw voordeel mee.

Rang Tequila Merk Prijs Inhoud Prijs
Liter
Alc.% Kwaliteit
Absoluut
Prijs/kwaliteit
Verhouding
01. Jose Cuervo 36.00 750 ml 48.00 40% 8.0 7.3
02. Dos Dedos 29.00 750 ml 38.67 40% 7.5 7.5
03. La India 20.00 700 ml 28.58 38% 7.0 7.7
04. Chihuahua 21.00 700 ml 30.00 38% 4.0 4.0

Voor het goede begrip: op dit moment staat er Chihuahua op tafel. Ja, nog even en de CasaSpider wordt de nieuwe Konsumentenman! Tot zover.

Hasta luego,

The CasaSpider.