Casa Nieuws 15.04.2002

Ja, Guten Tag allerseits!

Wij schrijven maandag 15 april 2002 ongeveer 21:23:18. Een bewogen weekje op politiek gebied, tenminste in Venezuela. Straks meer daarover. De update van vorige week is vanzelfsprekend nog steeds te benaderen in het CasaNews History menu. Waar beginnen we iedere update mee? Met Tanja, dacht het wèl. Ditmaal gaat het over vogelbektangen en rubberen handschoenen, latex-liefhebbers en andere fetishisten sprint naar Tanja's column! Ach, Tanja kennende valt het allemaal wel mee, maar het was toch een mooie inleiding.

Dieren in huis

De laatste tijd is er een bepaalde ontwikkeling gaande in huize CasaSpider. En ik weet niet of die ontwikkeling mij zint, maar ik geloof het wel. En dat is vreemd, want vroeger zinde die mij helemaal niet. Tijd om een tipje van de sluier op te lichten. We hebben dieren in huis. En dan niet de gebruikelijke dieren zoals een hond of een kat, neen, wij doen het met zogenaamde wilde dieren. Al moet men dan niet meteen aan een leeuw of een tijger denken.

Al weer geruime tijd lopen in onze woonkamer vogeltjes rond en leguanen. Lucy geeft ze af en toe voer en die beesten weten heel snel waar en hoe laat ze dat kunnen komen ophalen. Wat dat betreft verschillen ze in niets van de Spider. De vogels zijn leuk, maar de leguanen zijn mijn favoriet. Zeker toen een ietwat groter exemplaar van dankbaarheid de stoel opklom en langs mijn benen weer naar beneden ging. Maar over het algemeen zijn ze toch vrij schuw. Die beesten eten overigens alles, vooral Lucy's gehaktballetjes zijn zeer populair. Dan weet u dat als u ooit een leguaan op bezoek krijgt.

Een kleiner exemplaar van onze huisvrienden

Vogelnest in de badkamer

Goed, dat waren de leguanen. Over vogels had ik het al, maar een week of vier geleden begon een vogel-echtpaar een nest te bouwen in onze tweede badkamer. Nu gebruiken we daar eigenlijk alleen de WC, dus wat mij betreft mogen ze hun gang gaan. Geen idee hoe groot de eieren worden, maar op dit gebied zal het vast niet zo lucratief worden als Diamond Piet zijn kippenfarm. Nou ja, dan maar genieten van kleine vogeltjes...

Zoals eerder gezegd heeft de CasaSpider iets dergelijks al eerder meegemaakt, maar toen vond hij het minder leuk. Dat ging zo. Mijn toenmalige vriendin en ik woonden in een flatje in Utrecht Overvecht. Zelf had ik nooit zoveel behoefte aan levende wezens in huis, zoals planten en dieren, om van kinderen nog maar te zwijgen. Mijn vriendin eerst ook niet. Maar plotseling begon zij over plantjes, dat dat zo gezellig was. Toen er eenmaal planten in huis waren, ging zij een stapje verder. Ach, een huisdiertje, zo knus. Zij begreep wel dat ze niet met een rottweiler ofzo aan moest komen. Dus werden het eerst hamsters en toen die eenmaal dood waren werden deze vervangen door twee parkieten. Eerst vond ik het nog wel leuk, soms lag ik een uur op de grond om de mijne te leren praten. Maar het was vast een Belgische parkiet, want er kwam nooit een zinnig woord uit. Affijn, wij leidden ons leventje en de parkieten het hunne. Ze mochten vrij rondvliegen in de woonkamer. Mijn vriendin wilde het de beesten zo aangenaam mogelijk maken en dus zette zij wat stokjes/boompjes in de kamer, waar de vogeltjes op konden uitrusten. Die stokjes/boompjes werden in zand geplaatst. Ja, u leest het goed, in zand. Eerst een beetje en dat werd steeds meer. Op een zondagochtend lag ik op de bank, een beetje naar teletekst te kijken. En toen zag ik het pas goed. Vanaf het raam aan mijn linkerzijde was een soort van strand gebouwd waar Mambo Beach de vingers bij zou aflikken. Overal stokken en bomen en die parkieten maar vliegen. Toen vond ik het welletjes en greep in. 'En nou is het genoeg! Het lijkt hier de Noordzee wel! Ik wil dat dit weggaat!' Gelukkig was mijn vriendin het met me eens en nog diezelfde dag werd de boel opgeruimd.

Tja, waarom vind ik het nu niet zo erg. Ben ik veranderd? Is Lucy anders dan mijn toenmalige vriendin? Is ons huis of Curacao geschikter voor dieren? Een combinatie van factoren? Raadsels, raadsels, raadsels...

Venezuela

De afgelopen dagen waren tumultueus in Venezuela. En nog steeds is het onrustig. Ik heb al over Venezuela geschreven in mijn weblog, hier wordt volstaan met een samenvatting. Wel, het had er alle schijn van dat in Venezuela een staatsgreep plaatsvond. President Hugo Chavez verdween, eerst dacht men naar Cuba, naar zijn grote vriend Fidel Castro. Later bleek dat hij gevangen werd gehouden door militairen. De oppositie tegen Chavez groeide de afgelopen maanden gestaag: studenten, werkgevers, vakbonden, kerk en tenslotte het leger werden zijn tegenstanders. Slechts de armen (en dat zijn er veel in Venezuela) bleven hem steunen. Of nee, nu vergeet ik toch een belangrijke fan: mijn eigen Lucy is helemaal idolaat van Chavez. Iemand die voor de armen opkomt dat kan haar goedkeuring -terecht- wegdragen. Chavez zet echter iedereen buitenspel en vindt dat hij als een soort redder des vaderlands, naar zijn grote voorbeeld Simon Bolivar, Venezuela moet redden. En in mijn opinie is dat gevaarlijk, als één persoon gaat uitmaken hoe het allemaal moet. En afgezien daarvan, hoe reageert de omgeving, zoals daar zijn de grote investeerders. Wat is de invloed op de olieprijzen, hèt exportartikel van Venezuela. Voor men het weet komt men met zijn goede bedoelingen van de regen in de drup.

Wel, tot groot verdriet van Lucy was Chavez dus vastgezet door militairen. Nu is onze TV al een week kapot, maar toevallig hadden we zaterdag een klein TV'tje als noodoplossing gekocht. En zo zaten we de hele avond gekluisterd aan de buis. Langzaam maar zeker werd duidelijk dat de Chavez-clan nog niet was uitgespeeld. Zo werden alle TV-stations door hen bezet. En gisteren werd Chavez ineens in ere hersteld. De tijdelijke president Carbona zit nu in de gevangenis. Carbona was de leider van de werkgeversorganisatie en een groot tegenstander. En daar zit hem nu de kneep. Nu doet de theorie de ronde dat het hier een zogenaamde auto-golpe betreft. Golpe betekent in deze context staatsgreep. Het zou dus gaan om een door Chavez zelf geplande staatsgreep. Indien dit het geval zou zijn, betreft het hier een geniaal plan. In één klap verstevigt Chavez zijn positie en zijn grootste tegenstander zit in de cel. Kom er maar eens op. Neveneffect is wel dat er met name in Caracas druk wordt geroofd uit zowat alle winkels. Hooligans wonen niet alleen in Engeland, Duitsland en Nederland.

Hier in huis wordt er dus flink gediscussieerd over politiek tegenwoordig. Lucy juicht iedere keer als Chavez zijn positie versterkt. De CasaSpider kan toch moeilijk sympathie opbrengen voor deze dictator/terrorist die zijn vrienden heeft in Cuba, Irak, Libie en bij het FARC, de Colombiaanse organisatie die als belangrijkste inkomstenbron het ontvoeren van mensen heeft. Maar deze afkeer kan historisch bepaald zijn.

Feyenoord

Niet alleen in Venezuela was het tumultueus, ook in Rotterdam was dit donderdag het geval. Feyenoord schakelde het grote Inter Milan uit, in een wedstrijd vol strijd, in ieder geval van de kant van Feyenoord. Aangezien de wedstrijd om 14:30 Curacaose tijd begon en ik dan word geacht te werken, zou ik aangewezen zijn op het radioverslag van Jack van Gelder. Gelukkig bracht collega Paul van den Hout uitkomst, hij haalde snel zijn kleine TV'tje op en installeerde dat in de plaats van een van onze monitoren. Van werken kwam vervolgens niet meer veel. Bij mij niet omdat ik door de wedstrijd in beslag genomen werd, bij Paul niet omdat hij 120 Mb aan filmmateriaal geschoten heeft van een kijkende CasaSpider.

Van Hooijdonk en Pauwe

Leonardo in de Kuip

Dat leverde nog bijzondere opnames op, zeker gezien de laatste tien minuten van de wedstrijd waarin Feyenoord een 2-0 voorsprong verspeelde en bijna nog uitgeschakeld werd. Zo ver kwam het gelukkig niet. Het doet mij nog altijd een heleboel om de Kuip met al die mensen te zien en te horen schreeuwen, het beste publiek van Nederland in het mooiste stadion van Nederland. Eindelijk heeft Feyenoord ook weer iemand die de boel trekt, in de persoon van Pierre van Hooijdonk. En nu op naar 8 mei, de finale tegen Borussia Dortmund. Paul werkt dan niet meer voor ons, hij zit dan weer in Nederland. Gelukkig hebben wij nu zelf een klein TV'tje, ik heb zo'n vermoeden dat die dan mee naar Aqualectra Distribution gaat. Beter nog is natuurlijk kijken in een kroeg, samen met die andere drie Feyenoord fans op Curacao... :-)

Yocoima

Dinsdag 'moest' de CasaSpider op pad met een heuse Chica de la Semana, Yocoima in dit geval. Lucy had foto's van haar gemaakt en Yocoima wilde deze graag op echt fotopapier hebben. Dus haalde ik haar op in het Lions Dive hotel en gingen we naar Fotostudio Tramm. Het verslag is gecopieerd uit mijn weblog, de foto is een extraatje.

Anderhalve week geleden op zondag maakte Lucy foto's van Yocoima, als Chica Merengue. Yocoima komt uit Venezuela, maar woont alweer een tijd in Nederland, samen met een Nederlandse marineman.

Vanaf het moment dat Yocoima het strand opkwam, viel zij iedereen meteen op. Die zondag waren zij en haar man net aangekomen vanuit Nederland voor een vakantie. Lucy had dus meteen prijs. Tot haar spijt had Yocoima geen make-up bij zich, Latijns-Amerikaanse dames en Tanja maken zich immers graag op voor een fotoserie, ook al vindt deze plaats op het strand.

Wel, Yocoima wilde graag een echte foto, dus op echt fotopapier. Daar mocht ik voor zorgen, eerst de foto's op cd zetten en vandaag gingen we samen naar Fotostudio Tramm. Ik haalde haar op bij het Lions Dive hotel. Yocoima was gekleed om naar het strand te gaan, enigszins schaars dus. Maar wij moesten naar Fotostudio Tramm. Eerst even geld pinnen. Bij Fotostudio Tramm aangekomen baarde Yocoima wel wat opzien met haar verschijning. Toch werden we goed geholpen door een vriendelijk meisje. De foto's werden dubbel afgedrukt, want de echtgenoot moet binnenkort drie maanden alleen dienst doen in de Cariben. Dan heeft hij 's avonds nog wat om naar te kijken.

Even later zette ik Yocoima met foto's af bij haar hotel en wenste haar een goede reis naar Nederland morgen. Voor de nieuwsgierigen, foto's van Yocoima zijn vanaf morgenochtend te bewonderen op La Chica Merengue.

Yocoima op Mambo Beach

Granbeeuw

Vrijdag, na een week hard werken, wilden we eigenlijk rustig aan doen, even een Westmalle drinken op Pleincafé Wilhelmina. Helaas was het net begonnen met regenen en dan is een buitenterras niet de ideale locatie. Dan maar biljarten. Dat kan bij TMF, maar nu ook bij Granbeeuw (als de Spider het tenminste goed schrijft, is natuurlijk een onmogelijke naam). Het was wat moeilijk binnenkomen, er stonden een stuk of acht jongeren bij de kassa luidruchtig in de weer te zijn met allerlei pasjes. Wij stonden te wachten. Rechts van ons zat een vrouw op een bankje. Zij zag ons natuurlijk ook. Na een minuutje of wat besloot de Spider om maar eens door die jongeren heen te gaan lopen. Juist toen hij erdoor was, stond de zittende dame op en zei dat wij terug moesten om een pasje op te halen. Had dat mens dat niet eerder kunnen zeggen? Bijna wilden we rechtsomkeert maken, maar zijn toch maar naar de biljartzaal gewandeld. Granbeeuw ziet er goed uit, netjes, luxe en afwisselend. Men zou het vermoeden kunnen hebben dat het hier een grote witwas-operatie betreft. Dit is slechts een vermoeden.

Biljartzaal Granbeeuw, rechts nog een glimp van Lucy en Luchiano

De biljartzaal ziet er puik uit, dat kunt u wel zien op bovenstaande ietwat spacey aandoende foto. Een uurtje poolen kost ANG 12,50 en een blikje Amstel ANG 3,50. Niet te duur dus. Bij het poolen wist de Spider Lucy met 3-0 te verslaan, beginnersgeluk zeg maar.

Lucy, Manneken Pis en Luchiano

Luchiano vermaakte zich met zijn luchtdrukpistool voor kinderen en gedroeg zich weer voorbeeldig. Na een uurtje biljarten hadden we het wel gezien, het was verder niet zo druk. We hadden honger en besloten naar Kentucky te gaan. De Hot-and-spicey-combo is hier het favoriete maal, Casa mocht voor ober spelen...

Knappe obers hebben ze bij Kentucky!

Het eten smaakte, Luchiano speelde in de speeltuin en zo tegen tienen waren we weer thuis. Een sportief avondje dacht ik zo... :-)

Tot slot

De zogenaamde Chicapoll loopt aardig, er wordt nog steeds gestemd. Aan de kop van het klassement heeft Anuska de leiding overgenomen. Let wel, er kan nog volop gestemd worden, ga hiervoor naar La Chica Merengue.

Zoals al vermeld hebben we zaterdag een TV'tje gekocht. Luchiano is nogal in zijn nopjes met de verpakking. Tegenwoordig woont hij in de doos van de TV. Deze dient overigens wel afgestemd te zijn op kanaal 350, Cartoonnet.

Luchiano in zijn nieuwe behuizing

Bestaat er een betere afsluiting dan een kind in een doos? De Spider denkt toch van niet. Blijf echter kijken, een update kan altijd volgen...

Hasta luego,

The CasaSpider.