Casa Nieuws 27.01.2003

Ja, Guten Tag allerseits!

Wij schrijven maandag 27.01.2003 ongeveer 21:05:50. Het is even geleden, maar dan weet u tenminste wat u gemist heeft. De CasaSpider ook trouwens, want een vrije maandagavond heeft ook wel iets.

Het laatste CasaNews komt u waarschijnlijk de neus uit, toch wordt de link netjes geplaatst en is voor de liefhebber ook te vinden in het CasaNews History menu.

Tanja heeft ook mee mogen profiteren van de korte pauze, zij hoefde slechts één verhaaltje te schrijven en dat heeft zij keurig gedaan. Het verhaal van deze week, of maand zo u wilt, heet Maanden met Randy.

Samenvatting

De laatste update dateert van 6 januari. In drie weken gebeurt er wel wat. Wereldschokkend nieuws als dat Luchiano La Cucaracha kan zingen en dergelijke. Verder hebben we de Bodyscan-affaire, die overigens nog steeds niet is afgelopen. Voor de niet-insiders: Nederland wil dat Curacao bolletjesslikkers uit het vliegtuig houdt. Dat is nogal moeilijk en daarom heeft Nederland in een genereuze bui een Bodyscan aangeboden. Hiermee zou veilig en snel vastgesteld moeten kunnen worden of een verdachte ook daadwerkelijk bolletjes heeft geslikt.

In plaats van een modern en adequaat apparaat heeft een overijverige ambtenaar een vier jaar oud röntgenapparaat op de kop weten te tikken. Een apparaat dat eigenlijk alleen in Operatie Kamers wordt gebruikt bij heupfracturen. Niet speciaal geschikt om bolletjes te ontdekken en al helemaal niet de bolletjes zoals ze tegenwoordig worden  verpakt.

Ook is dit apparaat bedoeld om door een radioloog bediend te worden en niet door een douane-beambte. De tegenstanders van deze Bodyscan, die voor het merendeel onder de medici te vinden zijn, pleiten voor een deugdelijk apparaat. Er schijnt een soort van digitale camera te bestaan die ten eerste veel nauwkeurigere foto's maakt en ten tweede kunnen die foto's naar een willekeurig ziekenhuis ter beoordeling worden doorgestuurd.

De voorstanders zijn de twee ministers van Justitie: Donner in Nederland en Ribeiro op Curacao. De hele zaak dreigt uit te lopen op een machtspelletje. In ieder geval staat de Bodyscan er al die tijd ongebruikt bij.

Moet ik nog wat schrijven over de verkiezingen? Voor mij zijn er twee winnaars, het CDA omdat zij de grootste gebleven zijn en de PvdA vanwege de geweldige come-back. Met dank aan Wouter Bos, die Melkert snel heeft doen vergeten. Met name de SP en Groen Links hebben heel wat Melkert-zetels weer moeten inleveren. Wel, Nederland gaat nu de formatie in, de Spider volgt de zaak op de voet.

Sommige mensen weten het (nog steeds) niet, maar bijna dagelijks houdt de CasaSpider actualiteiten bij op het CasaSpider Weblog. Neem eens een kijkje en schroom niet te reageren.

Stukje Techniek

Zojuist had ik het over mijn weblog. Wel in deze wereld worden veel interessante technieken gebruikt. Nou ja, interessant voor de incrowd/nerds zelf voornamelijk. Aangezien nogal wat automatiseerders deze nieuwsbrief lezen, dacht ik dat het wel aardig zou zijn om even twee leuke gadgets aan te stippen. Mocht u geen nerd zijn, dan kunt u meteen door naar de UTS Borrel.

RSS/Feedreader

Termen als XML en RSS-feed duiken steeds meer op. Ik heb me er nog niet echt in verdiept, dus misschien zeg ik wel iets onwaars in mijn interpretatie, maar volgens mij is XML een protocol gericht op uitwisseling van gegevens.

Een aanbieder kan output in een XML-document zetten, dat vervolgens met standaard Feedreaders gelezen kan worden. Iedereen (mensen en software) die in staat is dynamisch een XML-pagina te genereren kan meedoen. In de weblogwereld maak ik er gebruik van doordat het YACCS-commentaar systeem alle commentaren in een XML-document giet. Mijn Feedreader polled alle door mij geselecteerde feeds en ziet wanneer er een nieuw commentaar is toegevoegd. Dat kan ik dan lezen in de Feedreader. Ik hoef dus niet eens in de zoveel tijd de YACCS website te bezoeken, waarbij ik soms te laat ben (veel nieuwe commentaren) en soms te vroeg (geen commentaar).

De Feedreaders krijgen hun feeds uit allerlei hoeken en gaten. Feeds zijn populair bij kranten. Zo kun je je (gratis) abonneren op diverse soorten informatie van De Telegraaf: Top nieuws, Sportnieuws, Showbizz nieuws, Internet nieuws en ga zo maar door. En uiteraard is er niet alleen keuze uit Nederlandse kranten, neen, de gehele wereld is vertegenwoordigd. Zo kan men zijn eigen selectie van interessante feeds samenstellen en iedere keer als er iets nieuws wordt gepost in een dezer groepen, krijgt men een signaal in de statusbalk.

Feedreaders hebben bepaalde overeenkomsten met de aloude Newsgroups. Verschillen die mij opvallen zijn dat de feeds in principe eenrichtingsverkeer zijn, terwijl Newsgroups juist gebaat zijn bij de posts van de lezers. Ten tweede worden de feeds gepushed, dat wil zeggen ze komen vanzelf binnen, terwijl men bij Newsgroups dit (nog?) zelf moet doen. Ten derde draagt de XML-standaard ertoe bij dat het gebruik van een Feedreader werkelijk een fluitje van een cent is, dat is bij Newsgroups nog wel eens anders.

Geïnteresseerd? Probeer het eens, het is eenvoudiger dan u denkt. Download uw Feedreader op, hoe toepasselijk, http://www.feedreader.com, of zoek er zelf een met Google.

Re_Invigorate

Is een Feedreader interessant voor iedere Internetgebruiker, een teller is dat eigenlijk alleen voor website-eigenaren. En Re_Invigorate is een teller, maar wel een andere dan bijvoorbeeld Nedstat of Extreme Tracker.

Ten eerste ontbreekt het obligate icoon, maar neemt Re_Invigorate genoegen met één transparante pixel. Meest in het oog springende eigenschap is de Realtime Traffic Monitor. Indien dit window openstaat en iemand bezoekt de opgegeven website, dan klinkt een ietwat verwrongen piepje en ziet men onmiddellijk en realtime wie de website bezoekt en waar hij/zij vandaan komt.

Verder worden de gebruikelijk statistieken bijgehouden. Zelf ben ik tot nu toe wel gecharmeerd van Re_Invigorate, het live-element biedt iets extra's.

UTS Borrel

Hoogste tijd voor een borrel! Mocht u onverhoopt terug de techniek in willen, klik dan even hier en u mag alles nogmaals lezen, wel onder eigen verantwoordelijkheid. Dit onder het motto: Wat mijn ogen zien, maken mijn handen kapot.

Afgelopen vrijdag was ik lekker aan het werk. Reynaldo, een van onze twee Cubaanse ontwikkelaars kwam binnen en meldde verheugd dat we vanaf vier uur niet meer hoefden te werken, omdat er een borrel werd gegeven. Dat was nog eens goed nieuws. De borrel was ter gelegenheid van de opening van het nieuwe MMC, tenminste volgens mij heet die afdeling zo.

Het MMC monitort het gehele netwerk met betrekking tot alle telefoonverkeer op Curacao. Er staan daar heel wat PC's opgesteld, maar het nieuwste snufje is een grote video-wall, waar van alles en nog wat op geprojecteerd wordt. Dat geldt ook voor CNN, stel er is namelijk een orkaan op Sint Maarten, dan moeten onze monitorende medewerkers dat natuurlijk wel onmiddellijk weten.

Na de demonstraties van de nieuwe apparatuur en de gebruikelijke toespraken was het tijd voor de borrel. De Spider maakte van de gelegenheid gebruik om voor zijn persoonlijke video-wall te pleiten, tot nu toe is dat echter vergeefse moeite gebleken.

Lichtelijk aangeschoten kwam ik thuis. Lucy had honger en dus gingen we op pad. Eerst naar Centrum Supermarkt en vervolgens naar de befaamde lomito-snack El Canario. Een goed begin van het weekend.

Krijn 41 jaar

Zaterdag moesten we vroeg de stad in om kado's te kopen voor Krijn, Tirso en Sebastian. Gelukkig was er nog tijd om nog even op het strand van Mambo Beach te liggen. Lucy was naarstig op zoek naar een nieuwe Chica de la Semana, maar het wil niet zo vlotten de laatste tijd. Het lijkt erop dat de Chica's op zijn.

's Avonds stond Krijn's verjaardag op het programma. Nu had ik toevallig zondag Edgar nog aan de telefoon vanuit Brazilie. We hadden het over het leven in het algemeen. Edgar leest deze website nog regelmatig en hij merkte op dat het toch allemaal hetzelfde is, barbecuetje hier, feestje daar. Edgar heeft natuurlijk groot gelijk, het leven is een grote tredmolen. Toch blijven feestjes en barbecues leuk, het is eigenlijk net als patat, dat gaat ook nooit vervelen.

Er zijn altijd leuke dames aanwezig op Krijn's feestjes

En dat geldt ook voor de verjaardagsfeestjes bij Krijn & Gerbys. Het wordt al een echt burgerlijk gezinnetje daar en dat betekent dat alles prima verzorgd is. Nu ben ik nogal slecht in gezichten. We waren net binnen en een dame van middelbare leeftijd (he,he) keek mij aan, een tikkeltje schalks maar dat ben ik wel gewend. Even later stond ze plotseling voor me en wie was het? Niemand minder dan Marielle, van Cees. Of andersom. Cees was er ook en dat gold ook voor Ragnar, hun zoontje van vier jaar. Marielle had bijzonder nieuws, zij is namelijk circa drie maanden zwanger van een tweeling. Jammer genoeg heb ik niet meer veel met hun kunnen kletsen, zo lopen die feestjes nu eenmaal, zeker als men ook nog hoffotograaf is.

Dat is even schrikken als je 41 wordt, meteen zo'n hele taart naar binnen geduwd krijgen...

Om 12 uur was Krijn daadwerkelijk jarig en werd de taart aangesleept. Wat mij verder opviel op dit feest was dat Alecio in een waarlijke dansstemming was. Ik denk dat weinig vrouwen aan hem hebben kunnen ontsnappen, gelukkig had hij ook voldoende aandacht voor zijn eigen charmante echtgenote.

Er werd lekker gedanst, op de voorgrond Alecio en zijn vrouw

De volledige fotoserie is te vinden in het Pictures Menu, of direct door hier te klikken.

Tirso 5 jaar

Zondagmiddag van twee tot vijf vond de verjaardag van Tirso, zoon van mijn collega Karin, plaats. Het jong werd vijf jaar en zijn broer Sebastian mocht ook meteen zijn verjaardag vieren. Zo werd het een best drukke bedoening.

Karin en Harro hebben een zeer geschikt huis voor het geven van feesten. Het huis is groot en de tuin is nog veel groter. Bovendien voeren zij een bridgeschool, Het Signaal, aan huis en hebben daarvoor een bar en een beschut terras gebouwd.

Karin had de regie, zoals gebruikelijk, strak in handen

Een grote hoeveelheid kinderen is best leuk, voor een minuut of twee. Daarna loopt de zaak al snel uit de hand. Karin had hier iets op gevonden, zij heeft een Curacaose slagwerk-specialist ingehuurd. Deze man, waarvan mij de naam helaas ontschoten is, maakt deel uit van de band Isoko. Een Curacaose band die traditionele instrumenten bespeelt, de nadruk ligt op de ritme-sectie.

De Isoko-man geeft een drum-workshop aan de kleuters

De Isoko-man gaf een workshop aan de kinderen, hij had diverse trommels en andere slagwerk-instrumenten meegenomen. De kinderen moesten een beetje oefenen, maar na een minuut of tien klonk een en ander al best muzikaal. Later vertelde de Isoko-man mij dat Antilliaanse kinderen toch een duidelijk beter ritmegevoel hebben dan de nu aanwezige, voornamelijk Nederlandse, kinderen.

Stoelendans

De trommels kwamen ook van pas bij de stoelendans en zo vloog de middag om. Om vijf uur werd de taart aangesneden en kwamen de meeste ouders hun kinderen ophalen. Wij bleven nog even nakletsen met Karin en de Kabeltjes (Rob & Kathleen).

De CasaSpider mocht zijn ritmische kunsten ook nog vertonen

Het Happy Hour bij Mambo hebben we vervolgens maar overgeslagen. De volledige fotoserie is te vinden in het Pictures Menu, of direct door hier te klikken.

Tot Slot

Het was even wennen, maar de update zit erop. Vandaag geen motto's meer, na het verorberen van een schaal met gevulde eieren en ettelijke Amsteltjes heeft de Spider daar even geen zin in.

Blijf voor de zekerheid echter kijken!

Hasta luego,

The CasaSpider.