Casa Nieuws 27.09.1998

 

Ja, Guten Tag allerseits!

Wij schrijven zondag 27 september 1998, ongeveer 21:06:14. Dit was al weer de vierde week van de Spider in der Schweiz. Echt nieuws is er niet te vermelden, de bestaande dingen verdiepen zich, zo gaat dat nu eenmaal. Deze week zijn de contacten met collega's en bekenden verstevigd en tevens is de CasaSpider weer wat meer te weten gekomen over wat de Zwitsers zo bezighoudt.

Een fascinerend iets is taal. Vanaf het begin was Casa verbaasd over het vasthouden aan de eigen taal hier in der Ostschweiz, maar het gebeurt door heel Zwitserland heen. Waarom spreekt een Duitstalige niet gewoon Hochdeutsch? Steeds meer parallellen met Curacao staken de kop op. Het zou natuurlijk wel erg toevallig zijn als net Zwitserland en Curacao zoveel gemeen hadden, dus heeft de Spider er maar meteen een universele theorie van gemaakt, men moet de dingen groot zien, nietwaar? De hele zaak heeft, volgens de CasaSpider, te maken met identiteit, maar ook met een daarbijbehorend minderwaardigheidsgevoel. Gevolg is dat men gaat neigen tot protectionisme, dit doel kan met meerdere middelen worden bereikt, een daarvan is de taal. Het is natuurlijk heel gemakkelijk een buitenstaander buiten te houden als men een andere taal spreekt. Dit heeft nog twee bijkomende voordelen: ten eerste kan men gedoseerd bepalen of men de buitenstaander toelaat, door af en toe wel (in dit geval) Hochdeutsch te spreken, en ten tweede kan men aan het gedrag van de buitenstaander zien of deze zich wil aanpassen, door begrip te hebben voor de situatie, door af en toe een Schwiezerduutsch woordje te laten vallen of bij langer verblijf zelfs de taal te gaan leren en spreken. Een toch vergelijkbare situatie met Curacao.

De Spider krijgt steeds meer voeding voor deze theorie door gesprekken met wildvreemden aan de bar en door deze gesprekken dan later te staven in het bedrijfsrestaurant. Dat de Ostschweizer een hekel heeft aan Duitsers is een feit, maar zo mogelijk heeft hij een nog grotere hekel aan de Züricher, het betreft hier een vorm van haat die te vergelijken is met wat Nederlandse plattelanders tegenover Amsterdammers voelen, maar dan enige malen heviger. De Züricher op zijn beurt ziet de Ostschweizer dan ook als een boer.

Op een bepaald moment zat de Spider weer eens in de Ausrutscher (hotelbar in Gossau) en kwam in gesprek met een vrouw met een hondje. Het was een aardig gesprek, ook al zei het hondje niet veel, totdat Casa liet vallen (expres?) dat hij Zürich zo'n leuke stad vond. Alras werd het gesprek venijniger. Casa bracht nog te berde dat de Ostschweizer wel erg op zich zelf was, waarop de betreffende dame antwoordde 'Ja, voor hun houdt Zwitserland op bij Winterthur'. Eerst dacht Casa nog dat zij met 'hun' de Ostschweizers bedoelde, maar het bleken de Zürichers te zijn. Helemaal begrepen heeft de Spider de rest van het betoog niet, maar het ging ongeveer zo. Gossau met zijn 18.000 inwoners is een stad en een stad heeft in Zwitserland een postcode die eindigt op '00'. Gossau heeft hier lang voor gestreden en uiteindelijk was het zover, Gossau kreeg Postleitzahl 9200. Behalve vanaf Winterthur, die bleven glashard 9201 of 9202 invullen. Laaiend was de dame met het hondje. Gossau was g.v.d. de tweede grootste stad in het Kanton St. Gallen! 'Ho, ho', zei Walther, een 50-er die al 25 jaar in Gossau woont, maar iets ruimdenkender is, 'volgens mij is Wil toch groter'.
'Nee', beet de vrouw hem toe, 'het scheelt misschien niet zoveel en als er een paar honderd van Gossau naar Wil verhuizen is Wil misschien groter, maar ik weet zeker dat Gossau nu groter is!'.
En het gekijf ging nog een tijdje door.

De volgende dag in het bedrijfsrestaurant werd de discussie nog eens dunnetjes overgedaan. De collega van de Spider bij Trivadis, Peter Stalder, woont in Winterthur, dus precies op de grens tussen de Kantons Zürich en St. Gallen. Op een bepaald moment vroeg Casa aan Peter Stalder of hij zich nu meer Züricher of Ostschweizer voelde. Peter voelde zich een beetje in verlegenheid gebracht en er heerste meteen een ietwat dreigende sfeer. Hij probeerde er tussenuit te komen door te zeggen dat hij niet zulke sterke gevoelens m.b.t. deze materie had. Zwijgend bleven de mannen hem aankijken. 'Op dit moment voel ik mij geloof ik meer Ostschweizer', sprak Peter toen de verlossende woorden. Hiermee was de spanning weer opgelost. Marianne, de secretaresse en enige vrouw op de informatica-afdeling gaf de Spider daarna nog veel extra informatie. Zo wil de Ostschweizer perse anders zijn, dat is ook de belangrijkste reden waarom men in Gossau met Next computers werkt en Microsoft Office verboden is. Ook is Migros Winterthur nu gefuseerd met Migros Ostschweiz, maar de informatici uit Winterthur zijn met zijn allen naar Zürich gevlucht, er wilde er niet één naar Gossau komen...

Wel, tot zover wat achtergronden over Zwitserland, en zoals eerder gemeld, eigenlijk voor de gehele wereld. Let er maar eens op, er zijn mensen die met het oog op een object kansen zien, en andere die met het oog op hetzelfde object, hier alleen bedreigingen in zien.

Nu wij toch zo serieus bezig zijn op deze zondagavond, een ander iets om even bij stil te staan is de orkaan die o.a. over de Dominicaanse Republiek en Cuba is getrokken. Er is daar zoveel schade ontstaan, daken zijn weggewaaid, muren, er was geen telefoon, geen electriciteit en alles stond onder water. En deze landen zijn helaas niet zo rijk dat er meteen een of ander rampenpotje wordt opengetrokken, in Nederland schreeuwt eenieder waar de vloerbedekking nat is geworden meteen om schadevergoeding, daar moeten de mensen het zelf maar uitzoeken...

Mooi mensen, denk nu niet dat de Spider hier in der Schweiz maar serieus en saai is geworden, gelukkig worden er ook nog leuke dingen ondernomen. Zoals een uitstapje naar de Orbit, de grootste computerbeurs in Zwitserland. Deze wordt gehouden in Basel en het verslag(je) hiervan staat op de gebruikelijke plaats, in het Die Schweiz menu en de foto's in het Pictures menu. De zondag is in gepaste rust doorgebracht, de GP van Duitsland stond op het programma, Schumi werd tweede, en de Duitse Bundestag verkiezingen, Kohl werd tweede.

De CasaSpider wenst eenieder een hele goede week toe, Bon Siman, en blijf het nieuws volgen!

Hasta luego,

The CasaSpider.